Read our COVID-19 research and news.

Tips for talent: Career planning

There are hundreds of books on Career Planning and thousands of articles, including plenty right here on Next Wave. Nevertheless, Next Wave Netherlands asked Nathalie Peters, Senior Advisor at B&A Human Resources Group, to condense her professional experience into a short article that will help get you started--and to plan your research successfully and satisfyingly.

Carrière in de wetenschap

Bij iedere loopbaanplanning gaat het erom een evenwicht te vinden tussen wat je graag wilt bereiken of waarmee je je in je element voelt en het stellen van realistische doelen om dat te gaan verwezenlijken. Natuurlijk kun je je laten meevoeren op datgene dat zich toevallig voordoet. Wil je echter ook op de lange termijn met plezier kunnen werken in de wetenschap, dan is het van belang om zelf te sturen op de richting en je eigen kansen te creëren.

Persoonlijke kwaliteiten

De eerste ingrediënten van de wetenschappelijke loopbaan hebben alles te maken met zelfinzicht; wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik, wat drijft mij. Daarnaast is kennis van arbeidsmarktmogelijkheden van belang om kansen te creëren die aansluiten op je persoonlijke kwaliteiten. Het bewust bezig zijn met dit continue proces en het organiseren van begeleiding kan daarbij waardevol zijn.

Na een aantal jaren zal het perspectief van de loopbaan wellicht veranderen. Bij loopbaanplanning is het van belang dat je je steeds afvraagt waar je kracht ligt en daar vervolgens mee aan de slag gaat!

Tips voor loopbaanplanning

 • Ken jezelf en wees zelfkritisch

  De basis van loopbaanplanning begint bij jezelf. Het aanscherpen van zelfinzicht blijft echter de gehele loopbaan steeds aan de orde. Soms werkt externe deskundigheid op dit gebied versnellend.
   

 • Feedback uit de omgeving

  Zeker aan het begin van je loopbaan werkt het zeer aanvullend om je omgeving om feedback te vragen op jouw kwaliteiten. Waar vinden ze jou geschikt voor, maar ook waarvoor juist niet? Welke tips kunnen ze je geven om je te oriënteren?
   

 • Persoonlijke netwerken

  Kennis van de arbeidsmarktmogelijkheden zijn uiteraard van belang. Persoonlijke netwerken zijn daarbij essentieel. Word lid van tenminste 1 netwerk "club". Bezoek niet alleen seminars of congressen op je eigen vakgebied maar ook aanpalend daaraan, zo verbreed je je blik en kom je op ideeën.
   

 • Maak zichtbaar aan anderen wat je doet

  Naast uiteraard de plicht om te publiceren, is het ook van belang om je op andere manieren te tonen aan anderen. Vertel waar je mee bezig bent, participeer in projectgroepen en niet alleen binnen je eigen organisatie, maar zoek ook de samenwerking met collega´s daarbuiten.
   

 • Organiseer begeleiding

  Als je geluk hebt zal de organisatie de vakmatige begeleiding zelf aanbieden. Vaak is dit niet genoeg. Onder invloed van allerlei interne en externe krachten verschuif je van koers. We raden daarom aan om een persoonlijke coach te zoeken binnen of buiten je eigen organisatie, die je kritische klankbord kan zijn bij je loopbaankeuzes.
   

 • Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP)

  Om jezelf te ondersteunen bij het bewust omgaan met je loopbaandoelen en het omzettenin praktische en haalbare activiteiten kan een POP je behulpzaam zijn. Dit document is jouw leidraad gedurende je verdere loopbaan.
   

 • Nathalie Peters coacht individuele medewerkers en adviseert organisaties inzake loopbaan- en ontwikkelingsvraagstukken. Zij is Senior Consultant bij B&A Human Resources Groep .

  Deze artikel is ook verschenen in het boekje "Tips voor talent", uitgegeven door Science's Next Wave en NWO der gelegenheid van de Wetenschapstalentendag 2003. "Tips voor talent" kan bij Next Wave e-mail bestelt worden zolang de voorraad strekt.

  Follow Science Careers

  Search Jobs

  Enter keywords, locations or job types to start searching for your new science career.

  Top articles in Careers