Read our COVID-19 research and news.

Working on your Academic Career: Next Wave's 1st Talentsday

Last week, Next Wave Netherlands and the Dutch Research Council, NWO, held the 1st National Research Career Development Day. In eight workshops on topics such as project management, career planning, and successful publishing, 150 young researchers from all over the country improved their transferable skills.

Op een mooie zomerse donderdag in maart vullen bijna 150 keuvelende koffiedrinkende mensen de prachtige ontvangstruimte van het middeleeuwse Slot Zeist. Wat hen daar samenbrengt? Hun gezamenlijke passie: wetenschap en wetenschappelijk onderzoek. Science´s Next Wave organiseerde op 27 maart in samenwerking met NWO de eerste Talentendag. Op deze dag konden enthousiaste AIO´s, OIO´s en postdocs elkaar ontmoeten en allerlei vaardigheden ontwikkelen. Hiermee kunnen zij in hun toekomstige carrière hun voordeel doen.

Tijdens de dag werd een achttal workshops aangeboden. Deze varieerden van hele praktische zaken als subsidies aanvragen en succesvol publiceren, via loopbaanplanning tot zeer creatieve sessies. In deze laatste workshop leerden de onderzoekers hoe ze op een voor de meeste wetenschappers onbekende manier nieuwe ideeën kunnen genereren en toetsen aan verschillende criteria.

Netwerken met sterke koffie

De acht workshops verschillen niet alleen van inhoud, maar hebben ook allemaal een eigen gezicht. De workshop Netwerken wordt bijvoorbeeld gegeven in een ruimte waar enkel statafels staan. Iedereen loopt kriskras door elkaar en wisselt briefjes uit met vragen erop. Lange gesprekken voeren ze niet, maar iedereen praat wel even met iedereen. "Dit is toch niet moeilijk?", vraagt Dick van Vlooten van di Cuore ineens. "Dit is nou netwerken, gewoon intermenselijk contact." De ogen van de deelnemers gaan open: om een gerespecteerde hoogleraar aan te spreken tijdens een symposium hoef je helemaal niet zoveel moeite te doen. Als je een vraag hebt over zijn onderzoek, kun je die gewoon stellen. En hij is ook maar een mens, hij zal de koffie vast ook wel te sterk vinden.

Een zaaltje verder zit het publiek heftig te noteren. Loopbaanplanning is hier het onderwerp. " De eerste stap is om fases in je loopbaan te herkennen. Als je dat eenmaal weet, kun je ook adequaat reageren", vertelt Nathalie Peeters van B&A. In de bijgeleverde syllabus wordt druk gebladerd. Achteraf kunnen de deelnemers hierin alles thuis nog eens op hun gemak nalezen.

Even verderop komt Wilma Donselaar, beleidsmedewerker van NWO, bijna niet aan haar verhaal toe. Het onderwerp waarover zij spreekt, subsidies aanvragen, blijkt voor veel mensen vooral praktische vragen op te roepen. Het merendeel van het publiek is zelf met een aanvraag bezig of wil binnenkort een aanvraag indienen. Wilma wordt bestookt met vragen en steekt veel mensen een hart onder de riem. " Bij persoonsgebonden subsidies kijken we niet alleen naar je cv. Ook de kwaliteit van het onderzoek moet goed zijn." Ook adviseert zij de onderzoekers een negatieve reactie niet als ontmoediging te zien: "Je moet het zeker niet na één keer opgeven als je aanvraag niet gehonoreerd wordt. Referenten geven commentaar op je aanvraag. Als je daar iets mee doet, wordt je aanvraag beter en heb je de volgende keer meer kans."

Concentratie in je voeten

Van een heel ander kaliber is de workshop "Ruimte voor ideeën". De titel suggereert een cursus omgaan met creatieve processen. En creatief is het zeker. De deelnemers zitten niet passief naar een verhaal te luisteren, maar staan allemaal in een kring. Ze wijzen naar verschillende plaatsen op hun lichaam. Daarmee visualiseren ze de toetsstenen waaraan je nieuwe ideeën moet toetsen. Concentratie zit in je linkervoet, affectie in je rechtervoet, actie in je linkerenkel, karakter in je rechterenkel, observatie in je linkerknie en expressie in je rechterknie. "Ik vind dit vrij vaag", zegt één van de deelnemers. Zij is dit soort trainingen duidelijk niet gewend. "Je moet uit dat geijkte patroon. Uit nieuwe metaforen haal je ideeën en hernieuwde energie", zegt de workshopleider Wijnand Mens.

Tussen de workshops door is het een gekakel van jewelste. De jonge onderzoekers, die vaak in hun eentje naar Slot Zeist zijn gekomen, vinden al snel lotgenoten waarmee zij druk praten over de problemen die zij ondervinden tijdens hun onderzoek. Cristine Baaijens, OIO bij de faculteit economie in Utrecht: "Ik zit in een omgeving waar weinig AIO´s en OIO´s zijn. Deze dag leek me een goede mogelijkheid om leuke, enthousiaste collega´s te ontmoeten."

Dat deze dag op meerdere fronten in een behoefte voorziet, blijkt uit de enthousiaste reacties van de deelnemende wetenschappers. " Ik juich het initiatief voor deze dag van harte toe! Er zijn verder weinig georganiseerde mogelijkheden om tips te krijgen voor je promotie", zegt een jonge vrouw.

" Succesvol publiceren door die editor van Science was lekker kort en kernachtig. Ik heb er gelukkig niet heel veel nieuwe dingen gehoord. Heerlijk om je eigen gedachten over hoe een artikel in elkaar moet zitten, bevestigd te zien", zegt een zelfverzekerde jongeman op de gang tegen zijn vakgenoten.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Eigenlijk zou het verhaal na deze dag zijn afgelopen. In eerste instantie wilde de organisatie maar één Talentendag. Er waren echter zoveel aanmeldingen, dat er op 24 april aanstaande alweer een vervolg komt. Omdat wetenschappers gelukkig kritische mensen zijn, heeft de organisatie een stapel goede ideeën van ze gekregen om de volgende dag nog leuker en nuttiger te maken.

Ook 24 april is inmiddels al helemaal volgeboekt. Denk je nu "Daar moet ik volgende keer zeker bijzijn!", houd dan de Next Wave site in de gaten. Zo zet jij volgende keer een stap verder in je toekomst. En dat je die stap ook nog zet tijdens een leuke dag in een sfeervolle omgeving, maakt het alleen maar aantrekkelijker!

Het boekje "Tips voor talent", uitgegeven door Science's Next Wave en NWO der gelegenheid van de Wetenschapstalentendag 2003, kan bij Next Wave per e-mail bestelt worden zolang de voorraad strekt.

Follow Science Careers

Search Jobs

Enter keywords, locations or job types to start searching for your new science career.

Top articles in Careers