Read our COVID-19 research and news.

Duurzaam netwerken, waarom en hoe?

D UURZAAM netwerken, waarom?

Het doel van duurzaam netwerken is een beter leven te hebben. Dat klinkt zwaar, groot en pretentieus en in alle eerlijkheid, dat is het ook wel een beetje.

Je netwerk is het geheel van je sociale relaties. Zakelijk, privé, hobby, familie.

Ieder mens heeft sociale relaties en ieder mens doet daar iets mee. Je kiest je vrienden, relaties bloeien op en gaan stuk, je verwisselt van werk en krijgt daardoor andere zakelijke contacten.

Je kunt er voor kiezen bewust met je sociaal kapitaal, je sociale relaties om te gaan. Integer, leuk, zinvol, bewust. Dat kan tot nogal wat voordelen leiden. Voor anderen en voor jezelf.

Anderen helpen, verbindingen leggen is een uitermate belangrijk onderdeel van netwerken. Actief netwerken is dus anderen helpen en door anderen geholpen worden. En dat leidt tot een beter leven. Mooi hè .

Het principe

Het principe van duurzaam netwerken is:

Het geheel van je relaties harmonieus inrichten.

We werken het hier een voor een uit.

 

"Het geheel van..."

DUURZAAM netwerken stopt niet bij je zakelijke relaties alleen. Al je relaties zijn een onderdeel van je sociaal kapitaal. Ook je familie, ook je vrienden, ook je buren.

Waar het om gaat is dat je zakelijk en privé apart kunt houden; tegelijk is er altijd een verbinding, een verband: jijzelf. Dus als je bewust met je sociaal kapitaal wilt omgaan kun je net zo goed alle onderdelen ervan beschouwen.

"...Je sociale relaties ..."

Mensen zijn sociale wezens. Goed of slecht, je relatie met je baas is net zo goed een relatie als die met je broer of je buurman. Zonder sociale relaties is er nauwelijks zinvolle menselijke activiteit. Iedereen die je kent, iedereen die jou kent: de structuur van je sociale relaties bepaalt in hoge mate wat er met je gebeurt.

"...Harmonieus..."

En hier wordt het spannend. Want het is natuurlijk een gek idee om familie en buren in één zin met netwerken te noemen. Het is daarom het sleutelwoord: harmonieus. Netwerken zijn het bijproduct van zinvolle bezigheden. Ga je DUURZAAM netwerken, dan hou je je in de eerste plaats bezig met zinvolle bezigheden. Netwerken om alleen je eigen profijt te dienen werkt niet. Daarom harmonieus. Dat betekent via zinvolle bezigheden, met mensen waarmee het klikt, dingen doen die je leuk vindt.

"...Inrichten."

En dat alles doe je bewust en actief. Je richt je sociaal kapitaal in. Je kiest je zinvolle bezigheden zo dat ze zinvol zijn, leuk en nuttig. Je moet oogsten voor je kunt zaaien, je moet investeren in je netwerk, maar dan mag je ook ontvangen en zul je ook ontvangen.

Je kiest wie je kent, je kiest met wie je een relatie hebt, zakelijk en privé en als het niet leuk is ben jij de enige die dat kan veranderen.

Werkt dat? Je ziet het om je heen, je kunt het zelf ervaren. Niet zinvol - werkt niet. Zinvol en actief? Geeft enthousiasme, geeft contacten, geeft informatie, is leuk.

De expert netwerker

Expert netwerkers vertonen het volgende gedrag:


1. Nieuwe relaties krijgen

2. Relaties onderhouden

3. Relaties stoppen

We werken ze een voor een uit.

1. Nieuwe relaties krijgen

De activiteit nieuwe relaties krijgen richt zich op het uitbreiden van je netwerk. Het bestaat zelf uit vinden en gevonden worden.

Om te vinden moet je zoeken. Je zoekt een bepaalde relatie, dan kijk je wie jij kent die deze persoon kent. Of je zorgt dat je ergens bent waar die persoon is. Of je belt gewoon. Het getuigt van respect om voorbereid te komen. Weet je weetje, weet wat er speelt in de wereld van de gezochte persoon. Weet wat jij wilt, zodat je dat kunt zeggen. Zeg dat respectvol en met name: respecteer JA net zo goed als NEE. Geef de ander ruimte om zelf te kiezen.

Net zoals anderen interessant zijn voor jou om te leren kennen, ben jij interessant voor anderen om te kennen. Dus zorg ervoor dat je gevonden kunt worden. Ga er op uit, doe mee aan activiteiten, lever je bijdrage aan iets zinvols, wees zichtbaar. En dat ben je niet thuis verstopt achter de geraniums. Als je dan zichtbaar bent, stel je open voor een contact. Wees benieuwd en nieuwsgierig.

2. Relaties onderhouden

Relaties onderhouden is het leeuwendeel van het werk. Het gaat daarbij om:

  • Relaties verbinden

  • Contact hebben

Relaties verbinden

Netwerken is mensen helpen. Soms door zelf actie te ondernemen, vaak door mensen met elkaar in contact te brengen. Verbinden.

Je hoort een vraagstelling, je gaat na wie uit jou kennissenkring zou kunnen helpen, je legt contact et voila! Moeilijker hoeft het niet te zijn.

Contact hebben

Contact hebben met mensen is de jus van het netwerken. De echte netwerkers leven als het ware voor dit moment: een goed contact met iemand. Zinvol, integer, leuk. Doordat je helpt, doordat je samen tijd doorbrengt, doordat je wellicht geholpen wordt.

Als iemand iets organiseert, wat is dan makkelijker dan daaraan mee te doen? Een symposium, een feest, een bijeenkomst, een diner, een congres. Als je thuis zit ontmoet je niemand, dat is zeker.

En als je dan eens denkt: "goh, die of die heb ik al zo lang niet gezien.", wat let je dan om een contact te organiseren? Klim in de telefoon, zet een activiteit op, nodig die persoon of meerdere mensen uit. Vermoeiend? Je moet wat doen, ja. Maar mits met mate uitgevoerd is dit toch wat de dokter voorschrijft!

3. Relaties stoppen

En dan last but not least: relaties stoppen. Geen subactiviteiten, geen onderverdeling.

Relaties stoppen. Ze zijn eindig, vaak. Langdurig wellicht, je hele leven, of kort. Doordat jij je er niet goed meer in voelt, doordat het je energie kost in plaats van energie oplevert, of gewoon doordat de ander niet meer wil. Kijk periodiek eens door je adressen en vraag je af: gebeurt hier nog wat?

Zeker zakelijk is het niet gek om af en toe eens te vragen: "We hebben elkaar al een jaar niet meer gezien, zal ik eens langskomen?" Dan kan nee het antwoord zijn, en dat is prima.

Of je stuurt een brief: "We hebben geen contact, u hebt niet gereageerd op mijn mailingen, wilt u uit mijn adressenbestand verwijderd worden?"

Het feit dat je de keuze hebt een relatie te stoppen betekent tegelijk dat je op ieder moment kiest een relatie te laten bestaan. Omdat het leuk is, zinvol en integer (dat zijn de trefwoorden!)

Deze artikel is ook verschenen in het boekje "Tips voor talent", uitgegeven door Science's Next Wave en NWO der gelegenheid van de Wetenschapstalentendag 2003. "Tips voor talent" kan bij Next Wave per e-mail bestelt worden zolang de voorraad strekt.